Reklama
 
Blog | ZAOSTŘENO STYX

Studenti, kteří se snaží dozvědět příliš mnoho

Čtyři spolužáci se spolu chystají odhalit něco nového. První pokus o investigaci. Jak dopadne? To se ještě uvidí. Každopádně pokračujeme.

Než jsme se přeorientovali na naše nové téma, stálo nás to několik večerů, kdy jsme jen nechápavě kroutili hlavami a valili oči. Trvalo nám poměrně dlouho, než jsme do našich studentských hlav vtěsnali novelu, která omezuje dotování obnovitelných zdrojů. Právě okolo ní se točí celý náš případ. Bylo to několik schůzek a probírání různých teorií. Jazyk zákona se nám zkrátka ukazoval ve své nejnesrozumitelnější podobě.

Díky bohu a organizaci Zaostřeno za našeho mentora, Jaroslava Spurného, který nám poskytnul materiály k pochopení. Rébus novely byl tak poměrně rychle rozluštěn.

Krátce poté jsme začali obvolávat i naše respondenty. A tak jsme se díky tomu setkali s často do nebe volající výmluvností politiků. Pokaždé se v jejich řeči objeví nějaká oklika, která vede k něčemu úplně jinému. Jak jinak. K vysvětlení toho nejpodstatnějšího se nemají

Reklama

Jsou mezi nimi i tací, kteří telefon nezvednou vůbec. A to i přes to, že předtím dostali zprávu, kdo jim to vlastně volá a co jim chce. Odpovědi jsme se v některých případech (pokud mluvím za sebe) ani nedočkali. Stejně tak zvednutého telefonu.

To nejdůležitější nás teprve čeká

Už i z těchto poznatků a nepřímých důkazů se nějaká mozaika seskládat dá. K rozluštění celé věci to ale rozhodně nestačí. I přes časovou náročnost se snažíme vše zvládnout tak nejlépe to jde. Pár čísel nám sice ještě chybí obvolat a dá se říct, že ten nejdůležitější respondent na nás teprve čeká.

Všichni jsme zvědaví, jak se nám podaří se s tímto úkolem vypořádat. Na rozdíl od našich kolegů z Achillových dat nemůžeme pouštět do éteru žádné fotky. Ledaže bychom se fotili s telefonem v jedné ruce a perem a blokem na poznámky v ruce druhé. Blíže než telefonicky se k lidem, s nimiž se snažíme zkontaktovat, nejspíš stejně nedostaneme.

Zatím by se tedy dalo i říct, že nás nadšení neopouští a snažit se budeme i nadále. Jako skupina jsme se ještě ani nepohádali, což alespoň já považuji za podstatné.

 

Text vznikl v rámci projektu Achillova data, který pořádají Zaostřeno o.p.s. a České centrum pro investigativní žurnalistiku o.p.s.